Целта на каталунците е да гласуват на окончателен референдум за независимост, като шотландците и жителите на Квебек, заяви днес, цитиран от Франс прес, председателят на каталунското регионално правителство Артур Мас, след като гласува на неофициално допитване за независимостта на Каталуния.

"Въпреки огромните трудности, които срещнахме, бюрата за гласуване в Каталуния са отворени и във вота участват много хора", каза Мас на излизане от училище в Барселона, където даде гласа си.

"Крайната ни цел е да гласуваме на окончателен референдум, по възможност в съгласие с Мадрид. Ще се опитаме да убедим хората в Мадрид след този 9 ноември, че каталунците имат право на референдум с неговите политически последици, както шотландците преди няколко седмици и квебекчаните преди няколко години. Защо това да не стане и в Каталуния?", отбеляза Мас.

Според испанското консервативно правителство конституцията не разрешава областите да организират референдум по въпроси, които засягат всички испанци.

Над 40 000 доброволци работят в 1300 бюра за гласуване в испанската автономната област със 7,6 милиона жители. Право на глас имат около 5,5 милиона души, предаде ДПА.

На много места участниците в референдума трябваше да чакат на дълги опашки, за да гласуват. Към 13 часа местно време гласа си в допитването са дали 1,14 милиона души, съобщи заместник-председателят на каталунското правителство Жоана Ортега. Участниците в допитването отговарят на два въпроса: "Искате ли Каталуния да стане държава?" и "Искате ли таза държава да бъде независима?".

Около 2 милиона души са гласували в символичния вот за независимостта на испанската автономна област Каталония днес, предаде агенция "Франс прес", позовавайки се на местните власти. Допитването, което няма законова стойност, е мобилизирало 1 977 531 души. Право на глас в Каталония имат над 5 милиона души.

Междувременно в редица испански градове се проведоха демонстрации, организирани от различни политически сили както в защита на провежданото допитване за независимостта на Каталония, така и против него.

Коалиция на крайно десни партии е провела протестна акция пред сградата на представителството на правителството на Испания в Барселона. В акцията са взели участие около 50 души, като демонстрацията е приключила с изгаряне на естелада- знамето, символизиращо независимостта на Каталуния.

Около 300 представители на националистически организации от Навара и Страната на баските са се събрали в центъра на град Памплона пред сградата на кметството на демонстрация в защита на каталонското самоопределяне. По думите на организаторите, демонстрантите искат да демонстрират солидарност с Каталуния и нейното „право да решава”.

В центъра на Мадрид се е провела акция в подкрепа на оставането на Каталуния в състава на Испания. Около 100 души са се събрали на площад „Каталуния” в града под лозунга „Ние обичаме Испания и обичаме Каталуния”.