„Важно е да се планира избухването на нова глобална пандемия, наречена „Болестта Х“, за това предупредиха лидерите на здравната индустрия на Световния икономически форум в Давос, пише Би Би Си.

Световната здравна организация вече алармира преди това, че подготовката е важна, за да се избегнат последствията от пандемията заради COVID-19.

Коя е „Болестта X?

Хипотетичен термин, който СЗО приема, за да обозначи неизвестно засега инфекциозно заболяване, способно да предизвика епидемия, ако се разпространи в няколко континента.

Снимка: iStock

Терминът е приет преди COVID пандемията. „Болест Х“ е заместващо име, което е създадено от СЗО през февруари 2018 г. в списъка с приоритетни болести на плана, за да представи хипотетичен, неизвестен патоген, който може да предизвика бъдеща епидемия.

Според експерти трябва да се ускори рязко достигането на бета-тестове, ваксини и лекарства, които могат да спасяват човешки животи.

Напоследък не сме свидетели на някои глобални епидемии от болести: (тежък остър респираторен синдром), свински грип, близкоизточен респираторен синдром, ебола и COVID-19. Здравни експерти се страхуват  следващата голяма пандемия да  настъпи и да е дори по-опасна от тази от COVID-19.

Може ли „Болестта Х“ да предизвика пандемия?

Макар че за „Болест Х“ не се знае, че вече е на земята, изследователи и учени се надяват, че те са първите, които трябва да изготвят план за борба с вируса и да подготвят здравната система, ако той се превърне в пандемия.

По време на Световния икономически форум един от панелите, наречен „Подготовка за „Болестта Х“, в който водещ беше представителят на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, беше посветен на „новите усилия, които са необходими, за да се подготвят здравните системи за многобройните предизвикателства, които предстоят“, ако се появи пандемия с по-смъртоносен характер.

75% от новите болести, които се появяват са такива, които се разпространяват от животните и достигат до хората.

Снимка: iStock

COVID-19, за който се смята, че идват от панголините, които се продават на пазарите в Китай, не са по-различни.

Ефектът на хората върху климата и глобалното пътуване спомагат за разпространението на болести, пренасяни от животни.

Това плюс урбанизацията, пренаселеността и световната търговия, създава перфектната среда за появата на още пандемии, в което някои експерти вярват.

Как светът да се подготви за следващата пандемия?

СЗО вече е започнала да прилага мерки за подготовка за нова епидемия. Сред тях са пандемичен фонд и „център за трансфер на технологии“ за Южна Африка, който ще подпомогне местното производство на ваксини и ще помогне за преодоляване на проблемите с неравенството между богатите и бедните държави.

Европейският център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва в доклада си от 2022 г. да се укрепят съществуващите системи, вместо да се разработват нови за пандемията. Освен това насърчават да се направи тест на всички нови системи преди началото на нова пандемия.

За юни 2022 г. СЗО публикува 10 предложения за осигуряване на непрекъснато, систематично събиране, анализ и тълкуване на данни, свързани със здравето.

В предложението се казва, че „ефективната система за наблюдение на заболяванията е важна за откриването на огнища на болести, преди те да се разпространят, да отнемат човешки живот и да станат трудни за контролиране“.

СЗО също така се съгласява да каже, че епидемиите не винаги идват от идентифициран източник, а „могат да бъдат причинени от патоген, който никога не е бил забелязван като причинител на човешки болести“.

И повечето учени се надяват на по-голям напредък в технологията на ваксините.