В Австрия ще се проведат предсрочни парламентарни избори в началото на септември. До политическата криза се стигна след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, заради скандалния запис, който го уличава в корупция и злоупотреба с власт.

На днешната среща, президентът и канцлерът на Австрия обсъдиха сроковете за изход от политическата криза.

„Това, което се случи вчера не е Австрия. Аз изгубих доверие в част от правителството. С канцлера сме на едно мнение, че правилната стъпка е предсрочни избори”, каза по време пресконференция президентът Александър Ван дер Белен.

Най-ранният възможен срок за изборите е през септември, като двамата лидери се обединиха в желанието си вотът да бъде в първите дни на месеца.

Според германски медии вицеканцлерът Щрахе се е усъмнил закратко, дали срещата му с мнимата племенница на руски олигарх е клопка. Въпреки това двамата обсъждат дарения за партията в замяна на подкрепа за руски проекти в Австрия.

Скандалът нанесе тежък удар по имиджа на националистите в Австрия, като се очаква да осуети плановете за създаване на съюз на националисти и евроскептици в Европейския парламент. Германският канцлер осъди подкупността сред политиците, а хиляди германци излязоха на митинг в защита на европейските ценности.