В Италия ще се проведат предсрочни парламентарни избори в неделя. Резултатите от социологическите проучвания показват, че дясна коалиция между националистическата партия „Италиански братя“, партията „Лига“ и Forza Italia на Берлускони е на път към убедителна победа.

Възможно за първи път жена да стане премиер

Лидерът на „Италиански братя“ Джорджа Мелони би била вероятният избор за първата жена министър-председател на страната.

Родена и израснала в крайния работнически квартал Гарбатела в Рим преди 45 години, тя започва политическия си ангажимент на 15-годишна възраст. Присъединява към младежкото крило на италианското неофашистко движение, създадено след войната от поддръжници на покойния диктатор Бенито Мусолини.

Коя е Джорджа Мелони

Днес Мелони, която се опитва да дистанцира „Италиански братя“ от фашисткия им произход, казва, че нейната партия споделя „ценности и опит“ с британските консерватори, американските републиканци и израелската партия Ликуд.

През 2008 г. В четвъртото правителство на Силвио Берлускони Джорджа Мелони става най-младият министър в историята на Италия. Четири години по-късно, през 2012 г. създава партията Италиански братя.

Мелони е единственият голям партиен лидер, който отказа да влезе в широката коалиция на Марио Драги, и така тя стана и единственият голям опозиционен лидер, когато управляващата коалиция се разпадна през юли.
В годините Мелони не веднъж е заемала критична позиция към ЕС, но излизането на Италия от съюза не е в политическата програма на Италиански братя.

Определяна от много като политически провокатор, Мелони изразява твърди позиции за  морска блокада на Либия и многократно се противопоставя срещу мюсюлманските мигранти.

Казва „Не“ на различната сексуалност

В хода на предизборната кампания тя отрече опасенията, че евентуално дясноцентристко правителство би застрашило фондовете на ЕС и успешното изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост.

В последните седмици Мелони многократно обеща своята лоялност към ЕС и НАТО и потвърди, че Италия ще продължи да подкрепя Украйна, като налага санкции на Русия. Критиците в Италия предупреждават, че това може да се промени след изборите.