Палестинската ислямистка група „Хамас“ е получила предложение за временно примирие с Израел. В документът е вписано спирането на огъня за 40 дни, както и размяна на палестински заложници срещу израелски такива, пише Ройтерс.

Новото предложение включва също ремонтни дейности на болници и пекарни в Газа, както и 500 камиона с помощи, които да влизат всеки ден в Ивицата.

Снимка: Reuters

Ще бъдат осигурени и палатки и каравани за бежанските лагери.

Размяната на заложници

Черновата на предложението съдържа също освобождаването на 40 израелски заложници, сред които жени, деца под 19-годишна възраст, възрастни над 50 години и болни. В замяна израелската армия ще освободи около 400 палестински затворници и няма да ги арестува отново, коментират източници на Ройтерс.

Новите разговори за временно примирие са най-сериозните от последните седмици.

Снимка: Reuters

Междувременно американският президент Джо Байдън коментира, че Израел се е съгласил да не предприема военни действия по време на Рамадан в Ивицата Газа. Празникът започва вечерта на 10 март и приключва вечерта на 9 април.

Първото временно спиране на огъня беше през ноември, когато бяха освободени половината от заложниците, които групировката взе на 7 октомври.

Все още няма официални индикации от двете страни дали ще приемат примирието.