Преди пътническият самолет на авиокомпания „Иджипт еър“ (EgyptAir) да изчезне от радарите, на борда му се е задействала сигнализацията за пожар, съобщи Си Ен Ен.

Телевизията се позовава на данни от автоматична система за комуникация на борда на самолета, получени от египетски източник. Според тях предупреждението за дим е било регистрирано в една от тоалетните на самолета. Сигнализацията се е задействала „броени минути“ преди предполагаемия момент на катастрофата, посочва Си Ен Ен.

Американски официален представител, цитиран от Ройтерс, обаче окачестви информацията като непотвърден слух.

„Заради големината на площта, на която са разпръснати отломките, а това са десетки километри, може да се предположи, че самолетът се е разпаднал във въздуха по време на полет. Ако площта беше по-малка, това щеше да означава, че машината се е пръснала на парчета при удара във водата“, коментира авиоекспертът Жерар Фелдзер.

Самолетът с 66 души на борда изчезна вчера сутринта, малко след навлизането си в египетското въздушно пространство. Днес, след 30 часа издирване, бяха откриха негови отломки.

Междувременно Европейската космическа агенция (ESA.int) съобщи, че радарният сателит „Сентинел-1А“ е засякъл вероятен разлив на гориво в източната част на Средиземно море – в района, над който изчезна самолетът.

Въпреки продължилото цял ден търсене, нови останки не бяха открити.

Френската полиция започна да разпитва служители на летището, имали отношение към полета.

Близките на жертвите обаче ще се сблъскат с по-висши интереси – политически, дипломатически, икономически, коментира Стефан Гикел, ръководител на френската федерация на жертвите от атентати и катастрофи, пред кореспондента на bTV Десислава Минчева.

Издирването на черните кутии ще бъде затруднено от голямата дълбочина на морето в този район – около 3000 метра, като техният маяк може да изпраща радиосигнали само до 4 км.

  • Откриха доказателства за взрив на падналия в морето египетски самолет
  • Възстановиха данните от едната черна кутия на падналия египетски самолет
  • И двете черни кутии на падналия египетски самолет са силно повредени
  • Откриха и втората черна кутия на египетския самолет
  • Сигнал е засечен в Средиземно море, вероятно от разбилия се самолет на „Иджипт еър”
  • Черната кутия на падналия самолет на "Иджипт еър" може да бъде намерена след поне 12 дни
  • Хотелите в Египет поевтиняха след падането на самолета на „Иджипт еър“
  • Кайро отново отрича за атентат в небето над Средиземно море
  • На борда на падналия египетски самолет най-вероятно е имало бомба
  • Късметлия изпусал фаталния полет на „Иджипт еър“