Засилени мерки за сигурност в Скопие преди честванията на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Денонощна полицейска охрана пази улицата, която отвежда до гроба на революционера. Забранено е движението на автомобили, а метални заграждения не допускат граждани и медии да достигнат до църквата „Св. Спас”.

Навръх честванията за Гоце Делчев посланикът ни в Северна Македония даде първото си интервю, след като се завърна в Скопие. Ангел Ангелов беше изтеглен у нас заради нападението над българина Християн Пендиков в Охрид. Той очаква извършителите да бъдат заловени. 

„Най-разумно е той да продължи лечението си в София, тъй като има шини, заради счупването на челюстта, които трябва да бъдат премахнати. Освен това, той не следва да се движи много, защото има спукан четвърти вратен прешлен, който засяга цялата моторика и трябва да зарасне добре“, каза Ангел Ангелов.

По думите му големият проблем остава езикът на омразата в социалните мрежи. 

„Разделя ни грешната представа за едни към други. Тук основното е това, че вместо да останем само до историческите факти, в Република Северна Македония интерпретационните модели са много по-силни. Ние географията си не можем да сменим, така че ние следва да работим заедно. Общият ни път е в европейският дом“, каза още посланикът на България в РСМ. 


Той се надява честванията на 4 февруари да преминат без напрежение.

„Трябва да протекат хладнокръвно, спокойно и без ексцесии. Това е моето послание към всички хора, които идват от България и към местните българи“.

bTV ще предава честванията за Гоце Делчев на живо от Северна Македония.

Начело на българската делегация утре в Скопие ще дойде вътрешният министър Иван Демерджиев, а от македонската страна - премиерът Ковачевски, заедно с министри от кабинета му. От външното ни министерство опровергаха думите на македонския премиер Ковачевски, че българските власти не са уведомили колегите си в Скопие за това, че ще изпратят официална делегация за честванията.