Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен Тончев отиват в Скопие заради организацията на честванията за годишнината от рождението на българския революционер Гоце Делчев.

Това стана ясно от телефонен разговор между министър-председателя Гълъб Донев и премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски. 

Двамата обсъдиха необходимостта от спокойно и безпроблемно протичане  на събитията в македонската столица на 4 февруари.

Снощи в социалните мрежи югозападните ни съседи нарекоха българите, желаещите да се поклонят пред Гоце Делчев, неонацисти. В публикациите има и призиви за блокада на пътя към Скопие след двата контролно-пропускателни пункта.

Снимка: Редакторски екип

За осигуряване на безпрепятствено преминаване на  българските граждани Министерството на външните работи ще изпрати нота до македонските власти.

„Ще се изиска с нота до Северна Македония да бъде осигурен достъпа на хората, които отиват там. Стремим се към деескалация, но тя не трябва да бъде такава на нивото, което беше преди седмица, защото това би било бетониране на репресията“, обясни външният министър Николай Милков.

Македонското външно министерство все още очаква информация от спецслужбите дали да забрани на евродепутата Ангел Джамбазки да влиза в Северна Македония.

„Ако това нещо се случи, ще бъде безпрецедентно по ред причини и може би ще налага безпрецедентна реакция“, допълни министърът на външните работи.

Междувременно секретарят на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков, който беше жестоко пребит миналата седмица и по спешност опериран в София, е депозирал сигнал до ГДБОП заради отправените заплахи за живота му и призиви за насилие срещу него.

Снимка: Редакторски екип

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство за закана за убийство, съобщиха от държавното обвинение.