Очаквам сблъсъци по повод честванията на 151-ата годишнината от рождението на лидера на ВМРО Гоце Делчев в Северна Македония. Това каза в предаването „Тази сутрин“ Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

„Очаквам сблъсъци, защото видимо определени политически сили и техните симпатизанти тръгват към този празник с такова настроение и такава подготовка. От друга страна, както се знае, ВМРО-ДПМНЕ също подготвя техните симпатизанти за доста сериозни сблъсъци с прегради и блокади“, обясни той.

Милен Керемедчиев отбеляза също така, че в същото време България е в предизборна ситуация – две от партиите правят всичко възможно да вдигнат своите резултати с антимакедонско говорене.

„Едната иска да се върне в парламента, а другата – да подобри резултатите си на изборите. Ето защо смятам, че определено ще се търси провокация и въпреки усилията на министерствата на вътрешните работи от двете страни на граница, със сигурност ще има както провокации, така и сблъсъци“, каза още бившият зам.-министър в МВнР.

Той подчерта, че МВР шефовете от България и Северна Македония са заявили, че няма да допуснат сблъсъци, но по-правилно било да заявят, че ще се постараят това да не се случи. Според него няма как да се блокира цял град или да се опази цялото трасе от границата до мястото на честванията.

„Посещението на служебния вътрешен министър и директора на ДАНС в Скопие по-скоро показа, че България ще направи някаква предварителна селекция на преминаващите още на граничния пункт“, каза още Милен Керемедчиев. Той предположи, че по-агресивните и криминално проявени лица няма да могат да влязат на територията на Северна Македония. Не смята обаче, че македонските власти ще се опитат да спрат евродепутата Ангел Джамбазки.

Вижте още във видеото.