През последните седмици е залято от милиони малки бели пластмасови топчета, които превръщат живописните плажове в кошмар. Опасенията от екокатастрофа растат все повече и повече.

Кризата започва на 13 декември, когато на плажа Еспинейридо са открити множество топчета. Те са изписани от контейнер, паднал от товарен кораб край бреговете на съседна Португалия.

Топчетата служат като суровина за различни продукти от всекидневието - от бутилки до найлонови торбички.

Снимка: Reuters

Известни още като Nurdles или Mermaid tears, топчетата са с диаметър по-малък от 5 мм. Малкият им размер ги прави изключително трудни за отстраняване от пясъчните плажове. Групата за опазване на околната среда Noia Limpa идентифицира около 70 торбички с топчета, всяка от които тежи 25 кг, разпръснати по крайбрежието.

Испанското правителството се притеснява от евентуални последици върху местната икономика и дивата природа. Екологичната криза заплашва не само живописната красота на Галисия, но и икономиката, която разчита в голяма степен на морските дарове и риболова.

Снимка: Reuters

Освен това токсичният характер на тези топчета представлява голям риск за морските обитатели. 

Снимка: Reuters

Природозащитната организация Adega предупреждава за сериозни последици, в случай че животните погълнат тези топчета, и настоява за незабавни действия.

Организацията призовава правителството на Галисия и крайбрежния департамент да изготвят спешен план при извънредни ситуации и критикува липсата на действия за почистването и овладяването на последиците.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

По думите на правителствената делегация в Галисия за мобилизирането на ресурси от Министерството на екологичния преход и демографските предизвикателства е необходимо правителството да активира своя териториален план и да обяви извънредна ситуация 2.

Снимка: Reuters

Междувременно отговорното дружество се ангажира да се заеме с почистването на пластмасовите топчета. Стотици доброволци в Северозападния регион също пресяват пясъчните плажове с кофи и лопати.