Селата около Стралджа алармират, че са пред екологична катастрофа. Големи количества мъртва риба изплуваха в река Мочурица, а вероятната причина за това е замърсяване на водата. От общината са подали сигнал до екоинспекцията в Стара Загора.

„Вчера сутринта около 8:30 часа един животновъд ми съобщи, че има много мъртва риба и трябва да се вземат някакви мерки. Съответно, аз дойдох на място и видях, че надолу по реката има километри с мъртва риба. Предупредих всички животновъди в селото да не идват в района и да не позволяват на животните да пият от водата“, поясни кметът на село Палаузово Иван Дяков.

„Веднага след подаването на сигнала решихме да проверим всички села, които са разположени по течението на река Мочурица. Засегнати се оказаха селата Маленово, Палаузово и Воденичане“, каза зам.-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов.

Според него това не се случва за пръв път. Почти по едно и също време на годината се случва това замърсяване. Това става малко преди откриването на риболовния сезон. 

Сигнали за мъртвата риба и потенциалната екокатастрофа вече са подадени до всички възможни институции. Собственото проучване на Гроздан Иванов обаче показва, че замърсяването на реката тръгва от община Омуртаг.