Католическият свят празнува Великден днес. Заради пандемията обаче, Италия затегна ограничителните мерки - страната е разделена на червена и оранжева зона. И тази година площадът пред базиликата "Св. Петър" ще остане празен на Великден.

Папа Франциск ще отслужи Великденската меса от вътре в храма в присъствието на ограничен брой хора, специално поканени за празника.

За втора поредна година Светият отец ще отправи своето пасхалното послание и апостолическа благословия Urbi et Orbi не от централната ложа на Ватиканската базилика от вътре на храма и ще бъде предавана пряко по телевизията и в интернет.

"Все пак е празник, да отворим надежда както препоръчва и Ватикана. И посланията на Папата са в тази посока. Тази година реши да служи с малък брой вярващи и хора от Ватикана, които да присъстват на службата, което е знак. Ватикана обича да говори със знаци, това е знак за някаква надежда. Ще има около 100-200 души, които ще присъстват в базиликата Св. Петър. И всички богослужения от страстната седмица преминаха с ограничено присъствие", обясни посланикът на България във Ватикана – Богдан Пашев.

През изминалата година католическата църква беше силно ударена от пандемията, като 269 свещеници починаха от COVID-19. Затова и светият отец много държи на ваксинирането. През страстната седмица Ватикана организира поставянето на ваксини на 1200 души от бедни и маргинализирани групи. Малко известен е фактът, че най-малката държава в света – Ватикана е с 100 % ваксинирано население. 

"В момента в Италия е отново червена зона, което означава невъзможно придвижване между отделните зони на  страната. Добрата новина, е че Италианската държава уважи нашия изборен ден и ние имаме специален документ на разположението на българите, за да могат да се придвижат до град, в който има секция и да гласуват", обясни председател на изборна секция в Рим.  

Също така е Великден за католиците, което от друга страна поставя един въпрос до каква степен и това би затруднило избирателите в този ден. Особено в семейства, в които са смесен брак. Това ще наруши семейния празник.

Каква ще бъде избирателната активност в Италия е въпрос, на който ще имаме отговора в края на изборния Великден.