Около 200 души в Италия са заразени с коронавируса – COVID-19, както беше наречен официално от Световната здравна организация.

Жертвите на вируса в страната са вече шест.

В провинция Ломбардия заразените са 167 души. Взимат се мерки за ограничаване на заразата. Затворени са университети и училища. Има забрана за пътуване в засегнатите райони. 

„Има голяма истерия. Супермаркетите са буквално обрани. Трудно се намират дезинфекциращи продукти – вече само онлайн, а и много поскъпнаха. Всички барове и магазини трябва да бъдат затворени в 6 вечерта, за да няма струпване на хора. Ситуацията изглежда почти пост-апокалиптично, най-вече в района около Лоди“, разказва Доротея Белини, студентка по медицина в Милано.

Засега няма данни за заразени българи.

„Постоянно ни звънят по телефона. Има притеснени хора, които ни питат какво да правят, дали да се прибират в България и задават въпроси, свързани с тяхната сигурност. Голяма част от българите са в домовете си заедно с техните деца, защото всички училища бяха затворени. Голяма част от фирмите също освободиха работниците, много хора не са на работа“, каза генералният консул на България в Милано Таня Димитрова.

„Ситуацията е малко апокалиптична. Всичко е динамично – заспиваш по един начин и се събуждаш с много други новини. Българите в Италия работят. Хората, които аз познавам, са здрави и не се оплакват. Всички сме със съзнанието, че най-вероятно този вирус ще направи обиколка на света“, разказва друга българка – Елена Чонкова, която живее в град Медзаго, област Ломбардия.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 549 18 22 39
Света 1 329 199 56 337 73 824 277 295
Заразени* Нови Починали
България 549 18 22
Света 1 329 199 56 337 73 824
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer