Летищата у нас са оборудвани с термокамери, които да следят потока от хора. От утре, и хората които пристигат с полети от Италия, ще попълват анкетна карта пред здравен инспектор, в която ще посочват дали имат симптоми на вируса, ще получават и инструкции.

До момента това се правеше само с хората, които пристигаха от Китай. Министерството на външните работи изрично подчерта, че трябва да предприемаме пътувания в засегнатите райони на Италия само в краен случай. До момента няма заразени българи нито в Италия, нито в Китай, но хората са изключително притеснени.

Снимка: btvnovinite.bg

В края на миналата седмица Денка е била в Милано. Разказва, че масова истерия не е забелязала. Връща се у нас вчера вечерта. Изненадана е, че на летището в София няма специални мерки и проверки на хората, пристигащи от Италия.

"Може би мерките ни трябва да са по-видими, за да се успокоят и хората. Не се чувстван болна, чувствам се прекрасно, но…", споделя Денка.

От здравното министерство уверяват, че термокамери има и на двата терминала на летището и те адекватно проследяват целия поток от хора. 

Снимка: btvnovinite.bg

Във фесйбук пък друга жена, също върнала се от Милано, се оплака, че обиколила няколко места  с искане да бъде изследвана за вируса, въпреки че няма симптоми. Накрая й обяснили, че щом е по нейно желание - трябва да плати 200 лв.

Здравните власти отговориха, че няма смисъл хора без симптоми да се изследват, защото резултатът ще е отрицателен.

"Всички здрави, връщаши се от чужбина, не се изследват никъде по света. Защо, защото тестът не може да докаже вирус, ако той е в малко количество и не  е предизвикал заболяването", обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Пробите се взимат само от болници по предписание на лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Изследването е безплатно за лечебните заведения и за пациенти.

Прегря и горещият телефон на здравното министерство. Над 600 обаждания има само за днес, съобщи д-р Божидарка Кайракова

Снимка: btvnovinite.bg

Туристическите агенции също споделят, че имат запитвания, но обясняват, че към момента няма пречки за екзкурзиите до Италия. Ако ситуацията не се влоши, и  човек се откаже от екскурзия до Италия, ще дължи неустойка спрямо договора си.

Отменени полети от и до Италия  няма.