Убедителна победа на опозицията в Турция. Партията на Реджеп Ердоган загуби с голяма разлика кметските избори в Истанбул.

Данните сочат, че след преброяването на 100% от бюлетините - за Екрем Имамоглу от Народно – републиканската партия са гласували над 54% от участвалите във вота.
А за Бинали Йълдъръм - 44,99%. Разликата е повече от 9%.

Снимка: EPA

В абсолютен брой гласове преднината надхвърля 806 хиляди гласа. При изборите в края на март, които бяха анулирани от Висшата избирателна комисия преднината на Имамоглу беше едва 14 хиляди.

Имамоглу отпразнува победата с грандиозен митинг в парка на своя квартал Бейликдюзю.

Снимка: EPA

„Благодаря на всички избиратели! Ще бъда кмет на всички в Истанбул. Ние сме дошли да уважаваме вярванията на този град. Обещавам: не заблуждавам и няма да заблуждавам. Ще приемем всички в този град”, заяви новият кмет на Истанбул – Екрем Имамоглу.

Слънцето още не се беше скрило, когато в Истанбул разбраха, че Имамоглу за втори път е избран за кмет, само че този път с близо 10% разлика.

Снимка: EPA

Имамоглу спечели Истанбул с обещанието, че всичко ще бъде много хубаво и цяла нощ града танцува точно като него. Благодарение на кампанията, Черноморския танц хорон стана хит в цяла Турция.

Снимка: EPA