Австрийският канцлер Себастиан Курц загуби вота на недоверие в парламента, отстраняващ го от длъжност след корупционния скандал, който свали коалиционното му правителство. 

„Инициираният от опозиционните социалдемократи вот на недоверие бе приет, така че той загуби доверието", каза заместник-председателят на парламента Дорис Бурес.

Миналата седмица радиостанцията O3 съобщи, че австрийският канцлер Себастиан Курц е одобрил списъка на новите министри, които ще заместят подалите оставка заради скандалния видеоклип, в който австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе сключва незаконна сделка. 

Австрийските депутати внесоха предложение за вот на недоверие към правителството на канцлера Себастиан Курц малко след това.

Заради скандала с вицеканцлера Щрахе, Курц сложи край на коалицията си с Австрийската партия на свободата и обяви предсрочни избори за есента, но опозицията заяви, че той също трябва да поеме отговорност за него. 

Пред множество, скандиращо „Канцлер Курц" пред партийната му централа във Виена, Курц обеща, че промените, които е започнал преди две години, няма да свършат днес. Той припомни, че накрая народът е този, който ще се произнесе през септември. 

„Не става въпрос за мен, а за Австрия”, заяви лидерът на Австрийската народна партия. 

Той призова привържениците си да не се ядосват, макар след снощната победа случващото се да им изглежда несправедливо, защото все пак това е решение, взето по демократичен начин. Курц разкритикува бившия си коалиционен партньор Австрийската партия на свободата и социалдемократите, които му гласуваха недоверие по-рано днес.

„Платформите и на двете партии съдържат само едно нещо и то е: „Курц трябва да си отиде". Опасявам се, че ще трябва да ги разочаровам и двете - Аз съм все още тук", заяви Курц.

Очаква се президентът Александър ван Дер Белен да обяви в близките часове какво е решението му за бъдещето на правителството след гласуваното недоверие в парламента. По мнение на политически наблюдатели е възможно държавният глава да помоли бившия канцлер да представлява Австрия утре на срещата на върха в Брюксел, а също и през идните седмици, докато траят консултациите за определяне на нов премиер, който да състави ново временно правителство до началото на септември.

Политическите анализатори предполагат, че е много вероятно с поста на изпълняващ длъжността канцлер президентът Ван дер Белен да натовари бившия председател на Върховния конституционен съд Герхард Холцингер или бившия европейски комисар Франц Фишлер. 

В неделя Курц отпразнува голяма победа за своята консервативна Народна партия (АНП) на европейските избори, в които се очаква да спечели 34,5% от гласовете и две допълнителни места в Европейския парламент, според предварителните резултати. 

Курц е първият канцлер в следвоенната австрийска история, отстранен по този начин. Вотът го превърна и в най-кратко управлявалия премиер на Втората австрийска република. От полагане на клетвата му на 18 декември 2017 г. до днес са изминали 525 дни.