Задържаха рекордно количество кокаин в Германия. След арестуваните в схемата за трафик на дрога има и български гражданин.

Германските власти са иззели кокаин на стойност 2,6 млрд. евро при международна операция на Европол.
През последните седмици са арестувани седем души от шест различни държави, включително българин.

Самоличността на арестуваните към момента се пази в тайна. Знае се, че са на възраст между 30 и 54 години.
Разследващите в Дюселдорф са конфискували над 35 тона кокаин от  пристанищата в Хамбург, Ротердам и Колумбия благодарение на сигнал от колумбийските власти. Това е най-голямата находка на кокаин на европейска земя.

„Това е удар по международната организирана престъпност. Това е прецизен удар в лицето по наркобароните“, каза Беджамин Лимбах, министър на правосъдието в провинция Северен Рейн Вестфалия.

В хода на разследването е установено, че бизнесмен от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия е създал 100 фиктивни фирми, за да изглеждат превозите законни.

При акция в началото на юни са задържани седем души. Все още обаче се издирват техни съучастници, които според германските власти се намират в Турция.

„Конфискувани са и пет златни кюлчета на стойност около 23 000 евро, Porsche 911 Turbo на стойност около 250 000 евро и различни луксозни предмети“, посочи прокурорът Юлиус  Щерцел.

Конфискувани са още огнестрелни оръжия, компютри и мобилни телефони.