Натискът върху границите на съседните на Украйна държави се засилва с невиждани темпове. Спортните зали в пограничните румънски градове се превърнаха в бежански лагери.

Потокът към северната ни съседка не спира. Специалните ни пратеници Ивайло Везенков и Константин Димитров и днес предават за ситуацията на границата с Украйна.

Въпреки че по обяд имаше малко успокоение, след това на границата отново започнаха да прииждат още хора. И в момента автобуси превозват бежанците към близките градове.

През кризисния център, където има 400 легла, са преминали 3500 души към момента. Тази бройка се обновява, но зад всички тези числа стоят много човешки съдби.

Снимка: bTV

Част от бежанците бяха разположени в голяма зала, откъдето след това ще продължат към други държави в Европа.

Доброволци разказаха, че в съседните градове и села от другата страна на границата в магазините вече няма храна и благодарение на тях жителите на съседните населени места могат да задоволят най-основните си нужди.

В мирно време това е спортна зала. Днес на матраци на пода спят бежанците, които трябваше да напуснат домовете си заради войната.

Снимка: bTV

Кой бяга от освободителите си, пита една от жените, но отказва да продължи да говори на руски, въпреки че го знае.

По няколко пъти на ден представители на местната евангелска църква превозват хората от границата до тук. От Черновци на път за Германия през спортната зала минава и семейството на Александра.

„Живеем близо до танковото подразделение и летището. Тръгнахме си, защото е страшно и мислехме, че ще почнат да бомбардират тези военни обекти“, разказа Александра.

Снимка: bTV

Трафикът към Украйна не е спрял напълно. В момента натам пътуват камиони и микробуси с хуманитарна помощ.

„Опитваме се да помогнем на хората на първа линия с медикаменти, храна и всичко, от което се нуждаят. Изпратихме вече 59 камиона. Помагаме и на хората да възстановят къщите си“, каза един от доброволците.

А потокът към границата не спира. Чак от Португалия с микробус, пълен с помощи, е дошъл и Франсиско. Носи и рисунки от португалски ученици за най-малките бежанци.

Снимка: bTV

Днес на границата бяха построени още няколко палатки, дойдоха и фургони, в които се помещават медицински центрове, така че хората да получат необходимата грижа още там, на място.