В Гърция откриха още един мигрант, станал жертва на пожарите около Александруполис. А властите са арестували вече 79 души по подозрения в палежи. Само край Атина са установени девет опита през последното денонощие.

В едно от най-засегнатите предградия на Атина хората вече имат достъп до домовете си, но гасенето на огъня продължава. Някои се включиха буквално с голи ръце. Изгорели са напълно най-малко 10 къщи.

Опасността от пожари е четвърта степен. Експертите предупреждават, че загубата на последния „бял дроб“ на столицата ще я изложи на риск от наводнения през зимата.

А огнището край Александруполис вече е най-голямото на територията на Европейския съюз.

Снимка: EPA

„Имахме толкова красиво село, с таверни, стара каменна църква, хубава инфраструктура и с такава природа! Сградите оцеляха, но зеленината е напълно унищожена, всичко е черно като катран“, обяснява Йоргос Теодорос, жител на североизточната област Еврос.

„Късметлии сме, че нямаме жертви, а и успяхме да спасим добитъка“, отбелязва и Христос Евродис, също жител на североизточната област Еврос.

На много места в страната качеството на въздуха е силно влошено, а според учените токсичните частици ще се задържат задълго.

Снимка: Reuters

На Халкидики властите обявиха, че от събота влиза в сила забрана на движението в зоните с голяма опасност от нови пожари.