79 души са арестувани в Гърция по подозрения за палежи. Властите определиха действията на заподозрените като "престъпления срещу страната".

9 опита за палеж са извършени за последните 24 часа в покрайнините на Атина, съобщиха гръцките власти. Само за 2 дни пожарът, горящ в националния природен парк "Пaрнита", е унищожил по-голяма площ от изгорената през цялата 2007-а година. Експерти предупреждават, че загубата на последния "бял дроб" на столицата ще я изложи на риск от наводнения през зимата.

А огнището край Александруполис вече е най-голямото, регистрирано някога на територията на Европейския съюз.

“Имахме толкова красиво село, с таверни, стара каменна църква, хубава инфраструктура и с такава природа! Сградите оцеляха, но зеленината е напълно унищожена, всичко е черно като катран“, коментира Йоргос Теодорос, жител на североизточната област Еврос.

Въпреки усилията на огнеборците един от пожарите достигна манастира Свети Лука, на 180 километра северозападно от Атина. Построен през 10-и век, той е сред най-важните средновековни паметници на византийската архитектура, защитен и от ЮНЕСКО.

На много места в страната качеството на въздуха е силно влошено, а според учените токсичните частици ще се задържат задълго.

„Късметлии сме, че нямаме жертви, а и успяхме да спасим добитъка“, казва Христос Евродис
жител на североизточната област Еврос.

Според министъра на гражданската защита това е най-тежкият летен сезон, откакто в Гърция се води статистика за пожарите.