Български пожарникари заминаха да помагат в битката с огъня в Гърция. Ръководителят на екипа комисар Валентин Василев обясни, че по сателитни снимки се вижда, че пожарът е доста голям - около 65 000 хектара.

Той уточни, че това е на площ приблизително на една българска област.

„Изключително голям пожар. Екипът от България е съставен от 36 души от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Хасково, Габрово и Шумен с осем единици техника, като пет от тях са специализирани за гасене на горски пожари. Тече много добра комуникация с гръцките колеги и това взаимодействие, което осъществяваме между нашите страни подобрява реакцията ни при такива бедствия“, каза той пред „Тази сутрин“ пред bTV.

Пожарите са на толкова голяма територия заради силния вятър и високите температури.

„Тук абсолютно всичко е с много нисък процент на влажност, направо е подготвено за горене, тоест при най-малка искра в тази растителна маса пожарите стават неконтролируеми. Българските служители ще са в Гърция за шест дни, като ако гръцките колеги имат нужда от нас - ще се реши дали ще продължим или ще бъдем заменени“, обясни Василев.

Силният вятър от тази сутрин притеснява хората, близо до Комотини. Според гръцки медии в района е избухнал и нов пожар. Той гори около село Михос, недалеч от Комотини и от българската граница.

Още населени места бяха евакуирани таз нощта около Атина, след като пожарът в националния парк „Парнита“ се разпали с нова сила. Има данни за пострадал огнеборец, а пламъците продължават да изпепеляват домове.

Според проф. Йоаким Каламарис, който е в Халкидики, пожарите са умишлено предизвикани.

„По моя информация има около 13 арестувани. Те изпълняват този план, използват се мигранти, за да палят тези пожари умишлено“, каза още той.

Вижте още какво коментира Каламарис и къде още има пожари в Гърция във видеото.