Апелативният съд в Сантяго нареди повторно разследване на смъртта на нобеловия лауреат Пабло Неруда, който издъхва дни след военния преврат в Чили от 1973 година. Според институцията е необходимо изясняване на обстоятелствата около смъртта на поета, предаде Асошиейтед прес. 

Миналия декември съд на по-долна инстанция отхвърли искането на племенника на Неруда Родолфо Рейес случаят да се отвори отново и да се потърсят причини за смъртта, различни от раковото заболяване, вписано в смъртния акт.

Рейес посочва, че съдебно-медицински експерти от Дания, Канада и Чили са открили доказателства, че поетът е бил отровен. Според него изследванията, проведени в датски и канадски лаборатории, сочат, че в тялото на Неруда е имало "голямо количество от бактерията Clostridium botulinum, което е несъвместима с човешкия живот“. Токсинът, който тя отделя, има смъртоносно нервнопаралитично действие. 

Съдебното решение е поредния обрат в един от най-големите дебати в съвременната история на Чили. Дълги години официалната позиция на правителството е, че Неруда е починал от усложнения на рака на простатата малко след преврата от 1973 г. Неговият личен шофьор обаче от десетилетия настоява, че поетът е бил отровен. 

През декември съдът отсъди, че вече е проведена съдебномедицинска експертиза, която е "закъсняла“ и не води наникъде, посочва БТА.

Преди няколко години експерти вече отхвърлиха официалната причина за смъртта – изтощаване на тялото заради хронично, в случая раково, заболяване. Същевременно те не можаха да определят какво е убило Неруда. 

В настоящата си присъда апелативният съд в чилийската столица единодушно отмени предишното съдебно решение и нареди провеждане на процедурите, искани от племенника на Неруда. Те включват графична експертиза на смъртния акт, анализ на резултатите от проучванията на чуждестранните експерти, проучване на архивите и изслушване на експерт по ботулиновия токсин.