„С доста българи, особено с тези в районите, откъдето „Ирма” вече е минала, нямаме връзка”, заяви пред bTV Любомир Грънчаров, представител на българското посолство в САЩ.

Той успокои, че това се дължи на нарушените комуникации.

В българската мисия е създаден кризисен щаб, който да помага на наши сънародници по време на природното бедствие.

„Засега няма данни за пострадали българи. Много техни близки се обаждат в посолството, за да търсят информация”, допълва Грънчаров.

Очаква се скоро бурята да връхлети Флорида, където също живеят много наши сънародници. Там е обявена и най-голямата евакуация в историята на щата.

„Много е важно хората да не се евакуират след настъпването на бурята. Властите предупредиха и да не се звъни на спешния телефон 911 докато трае стихията, защото няма да могат да помогнат”, пояснява Грънчаров.

Телефонът за връзка с посолството ни е +1 (202) 387 5770

Българката Маги Чукурлиева, която живее във Форт Лодърдейл разказа, че при тях положението към момента е спокойно.

„Добрата новина за нас на източния бряг е, че „Ирма” се движи по западното крайбрежие на Флорида. Вятърът при нас ще бъде може би около 200 км/ч, не повече”, посочва тя.

В ефира на bTV тя показа къщите във Форт Лодърдейл, които са укрепени със специални метални щори, за да бъдат предпазени от ураганните ветрове.

Чукурлиева посочи, че тя лично няма да се евакуира, тъй като положението с пътуването е много тежко заради милионите хора, които напускат Флорида.

Очаква се ураганът „Ирма” да удари с пълна сила Флорида в ранните сутрешни часове местно време.