Германският канцлер Ангела Меркел държа днес последна реч като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) пред своите съпартийци в Хамбург.

В края на октомври тя обяви, че няма да се бори за нов мандат начело на ХДС и това е последният ѝ мандат като канцлер на Германия.

Делегатите посрещнаха с бурни овации дългогодишния си лидер.

Снимка: Reuters

Тя припомни, че е е застанала начело на партията през 2000 г., когато е била в дълбока криза.

„Винаги сме знаели, че партията никога не е само един човек – тя е всички членове, всички местни структури, регионалните организации, съюзите, националното и федералните правителства и общините. Всички – ръка за ръка. Не беше отдавна, когато видяхме колко сила можем да съберем заедно, даже когато нямаме попътен вятър”, изтъкна Меркел.

Снимка: Reuters

Речта си тя завърши с думите: „Сега е време да отворим нова страница… Беше голяма радост за мен, беше голяма чест. Благодаря ви!”

Снимка: Reuters

Делегатите се изправиха на крака и ръкопляскаха в продължение на девет минути. Някои издигнаха плакати с надпис: „Благодаря, шефе!”.

На двудневния конгрес в Хамбург ХДС ще избере нов лидер. Борбата е между Анегрет Крамп – Каренбауер, близка до Меркел, Фридрих Мерц, който обещава по-радикални промени и настоящия здравен министър Йенс Шпан.