Германският канцлер Ангела Меркел е обявила пред свои съпартийци от Християндемократическата партия, че няма да се кандидатира за нов мандат като лидер на политическата сила през декември, съобщи Би Би Си, като се позова на свои източници.

Според информация на ДПА, на този етап Меркел ще запази канцлерския пост. "Ройтерс" цитира политици от ХДС, според които след края на мандата си тя няма да се кандидатира и за депутат.

Агенцията посочва в свой материал, че подобен ход би дал възможност на наследника й да се наложи в партията и на терена на националната политика преди изборите през 2021 г.

Като фаворит за наследник на Ангела Меркел се сочи Анегрет Крамп-Каренбауер, първата жена министър-председател на провинция Саарланд. Сред конкурентите й е бившият евродепутат Фридрих Мерц, който в момента е извън политиката.

Традиционната десница в Германия понесе сериозни щети на последните регионални избори, като възходът на популистите от „Алтернатива за Германия” и на Зелените застрашава стабилността на управляващата коалиция с Германската социалдемократическа партия.

Меркел е начело на ХДС от 2000 г. и е сред най-дълго задържалите се на поста.

От 2005 г. тя управлява и Германия в няколко поредни мандата.