Примирието в конфликтната зона в Източна Украйна започва от неделя, 15 февруари. Това обяви руският президент Владимир Путин след разговори с лидерите на Украйна, Германия и Франция, продължили близо от 17 часа в Минск, предадоха световните агенции.

"Това не беше най-хубавата нощ в живота ми. Но успяхме да постигнем съгласие по основните и най-важни въпроси", заяви руският държавен глава.

Френският президент Франсоа Оланд добави, че това е "сериозно споразумение", но не по всички въпроси има единодушие.

Говорителят на германското правителство бе лаконичен след преговорите: "Има надежда".

Лидерите на бунтовниците в Източна Украйна са подписали споразумение с Киев, обяви френският президент Франсоа Оланд.

Европейският съюз няма да обсъжда нови санкции в четвъртък, ако Меркел и Оланд са удовлетворени от прогреса, постигнат по време на преговорите, заяви финландският премиер Александър Стуб.

Първоначално руската държавна агенция РИА Новости съобщи, че е постигнато съгласие по 80% от темите на разговори. Очакванията бяха да се подпише договор с 10 точки, който да обхване изтеглянето на тежките оръжия, създаването на демилитаризирана зона и установяването на бъдещия статут на областта Донбас в източната част на Украйна.

Изказването на украинския президент Петро Порошенко обаче внесе смут, че преговорите са в задънена улица. „Все още няма добри новини. Условията на Русия са неприемливи”, заяви държавният глава, цитиран от украинския правителствен пресцентър.

Преговорите на нормандската четворка са от изключителна важност за решаване на конфликта в Източна Украйна. Миналата седмица няколко дипломатически хода доведоха и до тяхното по-бързо задвижване. Държавният секретар на САЩ Джон Кери посети Киев, където се очакваше да води разговори с Порошенко за евентуално въоръжаване с американски оръжия срещу проруските сепаратисти. Няколко часа по-късно в украинската столица кацнаха Ангела Меркал и Франсоа Оланд, за да предложат ново решение на кризата – първо на Порошенко, а след това и на Путин.

Бушуващата няколко месеца война в Източна Украйна се задълбочава все повече с хиляди жертви и тежки разрушения. Животът на цивилните в района продължава да е под заплаха, а стабилност в региона не съществува.

Предишното споразумение от септември, подписано също в Минск, настояваше за изтегляне на тежките оръжия, самоуправление в източните региони и буферна зона по границата между Русия и Украйна. То обаче се разпадна бързо и насилието продължи.

През това време Русия продължи да отрича твърдо обвиненията, че изпраща свои военни и оръжия в Украйна. Западните и украинските лидери оставаха на позицията, че няма никакво съмнение, че Москва стои зад растящото насилие и усилията сепаратистите "да превземат територия в източната част на Украйна”.

  • Порошенко обвини олигарси за сблъсъците край парламента в Киев
  • Порошенко похвали новото примирие в Източна Украйна
  • Украйна дава повече автономия на сепаратистите, в Киев избухнаха протести (ВИДЕО)
  • Меркел, Оланд и Путин организират нова среща на върха за Украйна
  • Петима души са убити за денонощие в Източна Украйна
  • Меркел: Трябва да бъдат отстранени разногласията с Русия за Украйна
  • Конфликтът в Украйна може да ескалира, смята германският външен министър
  • В Източна Украйна продължават да загиват и военни, и цивилни
  • Над 900 000 украинци са избягали заради войната в Донбас
  • Оланд и Меркел са недоволни от недостатъчния прогрес по украинската криза