Необходимо е да бъдат отстранени разногласията с Русия за Украйна, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел след срещата си в Берлин с президентите на Франция и Украйна – Франсоа Оланд и Петро Порошенко.

Германия и Франция са изслушали украинското виждане на положението в Източна Украйна, но са подчертали, че контактите по този въпрос с руския президент Владимир Путин са необходими. На пресконференцията след срещата Меркел заяви, че не изключва и провеждането на четиристранна среща по украинския конфликт.

Според Меркел постигнатите в Минск споразумения "са фундамент за мир в Украйна" и те не трябва да бъдат поставяни под съмнение.

"Това, за което се споразумяхме в Минск, трябва да се спазва. Ние сме тук, за да изпълняваме това споразумение, а не за да го поставяме под въпрос", подчерта канцлерът, цитирана от Ройтерс.

От своя страна украинският президент Порошенко също отбеляза на пресконференцията след срещата, че Минският процес е универсален инструмент за постигане на мир в Донбас и че този процес няма алтернатива.

"Не са ни нужни нови формати, всички въпроси на мирното уреждане могат да бъдат решени в рамките на минския и нормандския формати. Готов съм за обсъждане и на нови формати, но смятаме нормандския за базов, защото е доказал своята ефективност", посочи той.

Според него на днешната среща в Берлин Украйна е потвърдила, че изцяло изпълнява минските договорености.

Лидерите на трите страни са обсъдили въпроса за осигуряване на достъп на наблюдателите на границата до неконтролираните територии, както и провеждането на избори в Донбас.

"Надявам се в резултат да стигнем до деескалация, до провеждане на местни избори по украинското законодателство и под наблюдението на ОССЕ", каза още Порошенко.

Тримата обсъдили и енергийния въпрос и по-конкретно тристранното сътрудничество Украйна-ЕС-Русия за транзита на газ през Украйна с цел гарантиране на ритмичността на доставките.

  • Порошенко обвини олигарси за сблъсъците край парламента в Киев
  • Порошенко похвали новото примирие в Източна Украйна
  • Украйна дава повече автономия на сепаратистите, в Киев избухнаха протести (ВИДЕО)
  • Меркел, Оланд и Путин организират нова среща на върха за Украйна
  • Петима души са убити за денонощие в Източна Украйна
  • Конфликтът в Украйна може да ескалира, смята германският външен министър
  • В Източна Украйна продължават да загиват и военни, и цивилни
  • Над 900 000 украинци са избягали заради войната в Донбас
  • Оланд и Меркел са недоволни от недостатъчния прогрес по украинската криза
  • ООН: Над 6400 души са загинали за година по време на конфликта в Източна Украйна