Парламентът на Украйна прие на първо четене проекта на конституционна реформа, даващ повече автономия на източните територии на страната, предадоха световните агенции. За този проект на реформа настояваха западните държави.

Решението на депутатите обаче доведе до сблъсъци между полиция и протестиращи, в които загина поне един човек, а десетки бяха ранени.

Проектът беше подкрепен от 265 депутати при минимално изискване за подкрепа от 226 депутати. Против гласуваха 87 парламентаристи.

Заседанието беше бурно и беше съпътствано от протести пред сградата на парламента, които прераснаха в сблъсъци на протестиращите срещу проекта и органите на реда, посочва Франс прес.

Според официална информация, един войник от Националната гвардия е бил прострелян смъртоносно.

Снимка: Reuters

Агенциите съобщават и за близо 90 полицаи и войници, които са пострадали след хвърлянето на няколко бойни гранати. Някои от ранените са в тежко състояние и с опасност за живота.

Проектът за реформа предоставя повече правомощия на местните и областните съвети, по-специално на тези, които са разположени понастоящем в зоната, контролирана от проруските сепаратисти. „Този закон означава отворена граница с Русия и възстановяване на инфраструктурата в Донбас, която местните сепаратисти и Путин разрушиха”, казва един от демонстратите Иван Кириченко. 

Снимка: Reuters

Проектът разрешава създаването на така наречената „народна милиция”.

В Украйна се водят оживени дебати за проекта. Мнозина гледат на него като на опит да се легализира де факто контролът на проруските сепаратисти в част от промишления изток.

Противно на очакванията на проруските сепаратисти, проектът за конституционна реформа не потвърждава окончателно полуавтономния статут на териториите под техен контрол. Според текста този статут трябва да бъде установен с отделен закон и само за три години.

Снимка: EPA

Приемането до края на настоящата година на конституционна реформа, включваща децентрализация на Източна Украйна, е предвиден в Минските споразумения, сключени през февруари между украинския президент Петро Порошенко и неговия руски колега Владимир Путин с посредничеството на френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

  • Порошенко обвини олигарси за сблъсъците край парламента в Киев
  • Порошенко похвали новото примирие в Източна Украйна
  • Меркел, Оланд и Путин организират нова среща на върха за Украйна
  • Петима души са убити за денонощие в Източна Украйна
  • Меркел: Трябва да бъдат отстранени разногласията с Русия за Украйна
  • Конфликтът в Украйна може да ескалира, смята германският външен министър
  • В Източна Украйна продължават да загиват и военни, и цивилни
  • Над 900 000 украинци са избягали заради войната в Донбас
  • Оланд и Меркел са недоволни от недостатъчния прогрес по украинската криза
  • ООН: Над 6400 души са загинали за година по време на конфликта в Източна Украйна