Историческият събор на православните свещеници в Киев създадоха Украинска църква, независима от Русия, обяви украинският президент Петро Порошенко, предава БГНЕС.

„Поздравявам всички със създаването на автокефална поместна православна църква на Украйна, учредена току-що в храма „Света София”. Този свещен ден ще влезе в историята като денят на създаването на обединена автокефална църква в Украйна. Ден на нашата окончателна независимост от Русия, посочи Порошенко.

Снимка: EPA/Reuters

По-рано днес украински православни свещеници се събраха на исторически събор в Киев, за да създадат нова национална църква – ход, заклеймен като схизма от руското духовенство. На провелия се събор на трите православни църкви беше избран и патриарх.

Ръководител на новата Украинска православна църква ще бъде патриарх Епифаний.

Той е приближен на Филарет – главата на Киевската патриаршия, който поде борбата за отделяне от Руската патриаршия. На 6 януари той ще получи от Вселенския патриарх Вартоломей I указа за признаването на автокефалията на обединената църква. Заедно с него ще пътува и президентът Петро Порошенко. 

Снимка: EPA/Reuters

Съборът в Киев се свика, след като Вселенският патриарх Вартоломей I от Константинопол, духовният лидер на всички православни християни по света, призна независимостта на Украинската църква от Москва. 

В знак на протест Руската православна църква прекъсна връзките си с Константинопол. Освен това от Руската православна църква изказаха опасения, че всички нейни църкви в Украйна могат да бъдат иззети.