Синодът на Руската православна църква обяви, че прекъсва връзките си с Вселенската патриаршия в Константинопол, съобщават световните агенции.

Причината е решението на патриарх Вартоломей да даде автокефален статут на Украинската православна църква. До момента патриархът на бившата съветска република се водеше схизматик, а освен това в страната има голяма църковна общност, подчинена на Москва.

Религиозната независимост на Украйна раздразни силно Русия – както в контекста на конфликта в Донбас и въвличането на духовните институции в противопоставянето между двете страни, така и заради дългогодишната конкуренция между вселенския патриарх и ръководителя на руската църква за водещо място в православния свят.

„Надяваме се, че здравият разум ще възтържествува и Константинополската патриаршия ще промени отношението си към църковните реалности. Но до момента, в който тази промяна не се случи, докато това незаконно и антиканонично решение остава в сила, не можем да се намираме в евхаристичното общение с тази църква, оказваща се днес в разкол”, заяви началника на отдела за външни църковни дела в РПЦ митрополит Иларион след заседание на синода, проведено в Минск.

Преди дни Българската православна църква отклони искането на руските духовници за свикване на Вселенски събор по въпроса.