Руската православна църква обяви днес, че къса част от връзките си с Вселенската патриаршия в Истанбул заради подкрепата на патриарх Вартоломей за независима от Москва украинска автокефална църква, предаде „Франс прес”.

„На практика всеки път, когато Руската православна църква се намира в трудна ситуация, ние получаваме удари в гърба от страна на Констанстинополската патриаршия”, заяви днес ръководителят на дипломацията в Московската патриаршия митрополит Иларион.

Руските духовници няма да участват повече в епископалните събирания, комисии и структури, председателствани от представители на Константинополската патриаршия. Второ, в литургиите си църквите под контрола на Москва няма да се молят повече за Константинополския патриарх.

В Украйна има църква, свързана с Русия, и църква, която е предана на Киевската патриаршия, самопровъзгласила се след независимостта на страната през 1992 г. и която не е призната досега от нито една православна църква по света.

Вселенският патриарх Вартоломей не е обявил официално решението си за признаване на автокефална църква в Украйна, но тази перспектива, която би позволила на Украйна да се освободи от религиозното попечителство на Русия над част от поклонниците, е нетърпима за Московската патриаршия, отбелязва АФП.

През септември Константинополската патриаршия прати двама емисари в Киев, което породи гнева на Руската патриаршия. „Константинополският патриарх навлезе в каноничната територия на Московската патриаршия, като прати двама свои екзархи в Киев”, каза митрополит Иларион.

Руският патриарх Кирил, смятан за съюзник на президента на Русия Владимир Путин, се противопоставя твърдо на искането за независимост на Киевската патриаршия, която не е призната, но е подкрепяна от проевропейките украински власти.