След като оттегли подкрепата си за заключителната декларация от срещата на Г-7, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп пусна поредица от гневни съобщения в Туитър.

Постовете са насочени срещу най-близките съюзници на президента, които разкритикуваха решението му.  

По време на световния форум Доналд Тръмп заяви, че САЩ плащат почти цялата сума за защита на НАТО, за да пазят страни, които ги откъсват от търговията. 

В отговор на заплахата за нови мита срещу Вашингтон той написав социалната мрежа:

„Справедливата търговия сега трябва да се нарече безумна търговия. ЕС има излишък от 151 милиарда долара - трябва да плаща много повече за отбрана. За съжаление, не можем да позволим на нашите приятели или врагове да се възползват от нас в търговията. Трябва да поставим на първо място американския работник!”

Междувременно, продължават и реакциите на политици в Европа.

„Сътресенията на срещата на върха на Г-7 сближиха още повече страните от ЕС. Трябва да изпратим сигнали за единство на всички нива”, заяви министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер.

Германският канцлер Ангела Меркел оцени решението на Тръмп да оттегли подкрепата си от декларацията на Г7 като „отрезвяващо и леко депресиращо”. Според Франция пристъпите на гняв от страна на президента са недопустими.