Срещата на Г-7 в Канада приключи със скандал. Американският президент Доналд Тръмп оттегли подкрепата си за заключителната декларация от форума. 

Това ясно показа колко обтегнати са отношенията между Съединените щати и техните съюзници.

Сходни коментари предизвика и една снимка. Тя беше публикувана в официалния профил на германския канцлер Ангела Меркел в „Инстаграм”. На нея се вижда как над Тръмп са се надвесили както Меркел, така и френският президент Еманюел Макрон, и британският премиер Тереза Мей.

От екипа на Макрон пък публикуваха снимка, направена в същия момент, но от различен ъгъл. На нея се вижда колко претъпкана всъщност е стаята, в която се намират държавните лидери.

В ябълката на раздора се превърна темата за наложените от Съединените щати вносни мита.

Подчертах пред американския президент, че ние приемаме много сериозно налагането на мита върху стоманата и алуминия. Затова от първи юли ще вземем реципрочни мерки, за да отвърнем на агресивните действия на Съединените щати.

Тръмп отговори в „Туитър”: „Заради фалшивите твърдения на Джъстин по време на неговата пресконференция, както и заради факта, че Канада налага огромни тарифи на американските фермери, работници и компании, инструктирах нашите републиканци да не подкрепят комюникето, гледайки към автомобилите, заливащи нашия пазар”

Изказването на Тръмп предизвика гнева на Париж. В съобщение, разпространено от Елисейския дворец, се казва, че международното сътрудничество не може да зависи от нечии пристъпи на гняв.

А междувременно и друг снимка предизвика много коментари в социалните мрежи. На нея се вижда, че по ръката на Тръмп има следи от силно стискане след ръкуването му с френския президент Еманюел Макрон.

Световните медии коментират, че това е поредният случай, в който поздрав между двамата се превръща в център на вниманието.