Пореден ден на противоречия в британския парламент. Премиерът Борис Джонсън изпрати три писма до Европейските лидери относно брекзит и евентуалното негово отлагане.

В едното писмо Джонсън иска да забави излизането на Великобритания от ЕС, а в другото казва, че забавянето би било грешка. Опозицията обвини, че с това второ писмо на практика оборва първото.

А в разговор с европейски лидери министър-председателят заявил, че писмото за отлагане е на правителството, а не негово собствено. В подписаното от него писмо Джонсън казва, че процесът по брекзит ще бъде завършен до 31 октомври.

Снимка: btvnovinite.bg

„Откакто станах министър-председател ясно показах, че по-нататъшно отлагане ще навреди на интересите на Обединеното кралство и партньорите ни от ЕС, както и на връзката помежду ни”, подчерта той.

Говорителят на Лейбъристката партия Сър Кейр Стамер заяви, че премиерът се държи като малко дете, а законът е ясен – подписаното писмо е трябвало да бъде едно.

„Ако след 11 дни излезем без сделка заради машинациите с писмата, той ще носи лична отговорност”, отбеляза Стамер.

Според журналиста Огнян Бойчев истински победители от брекзит няма да има. По думите му единият от вариантите е, че Обединеното кралство ще се разпадне в следващите пет години, а ако Великобритания продължава да съществува след десетилетие, ще се присъедини отново в Европейската общност.

Джонсън обеща да внесе в британския парламент необходимото законодателство по сделката с Брюксел в началото на следващата седмица. Още утре е възможно да има вот по самата сделка,  ако председателят на парламента разреши един и същ въпрос да се гласува два пъти.

Джон Бъркоу, който вече е забранявал това, заяви, че ще се произнесе в самия ден.