Това е може би първи ден на една голяма и продължителна война, която Владимир Путин е със твърдото намерение да води. Това заяви пред bTV дипломатът и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Тя е подготвена от много време.

Това което прави Путин е война с историята. Руският президент опит прави опит модулират, някак си да намачка историята по своя собствена представа. Неговата реч отпреди два дни съдържаше обертонове внушения от 1939 година, така че оттук насетне просто ще виждаме следващи фази в рамките на територията на периметъра, в който той може да си позволи военни действия, допълни дипломатът.

"Виждаме в момента поредно доказателство за руската доктрина такава, каквото я знаем не само от последните години, но такава, каквато тя е била десетилетия наред: Най напред навлизат въоръжените сили, които атакуват военни обекти, каквото се случва в тези последни часове в Киев, след това навлизат специалните служби, които оформят конфликта. След това идва ред на разузнавателните служби, които вече навлизат в държавата в структурите за справяне с опозиционните сили. Това, което ни чака, е просто следваща серия, следваща фаза на един много тежък, много опасен конфликт", посочи още Поптодорова.

Украйна никога, след революцията през 2014 г. , не беше сложила като формална цел членство в НАТО. Истината е, че тогава големият залог за украинците беше да подпишат един договор за асоцииране с Европейския съюз, така че това, което се съдържа в речта от преди два дни на руския президент Путин е фактологически невярно, коментира Поптодорова потенциалните намерения на Украйна да се присъедини към европейските и свеверноатлантически структури.

Едва след като се случи анексията на Крим беше формулирана цел желание на украинците да станат членове на НАТО единствено за собствена защита. Беше начин да се търси защита срещу потенциален, а днес вече реален агресор.

Според правилата на организациите, в които ние членуваме според уставите им на Европейския съюз, ние не можем да се намесим военно в този конфликт, но в замяна на това ние можем да предприемем други действия, които реално да ограничат възможностите на Путин, допълни още Поптодорова.

Ние наивно смятахме, стъпвайки на други виждания за света, че това няма да се случи, а че на масата на дипломацията ще се постигне споразумение. Сега вече дипломация не може да се води през военно нападение Това, което виждаме всъщност е, че 1 етнонационален тоталитаризъм, допълни дипломатът.