Премиерите на България и Румъния Пламен Орешарски и Виктор Понта са обсъдили строителството на нова водноелектрическа централа на река Дунав в София, предаде БТА, позовавайки се на румънската агенция „Медиафакс”.

В българската столица днес се проведе заседание на Съвета на Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто председател е лидерът на българската левица Сергей Станишев.

Според съобщение на Социалдемократическата партия в Румъния, чийто председател е Виктор Понта, изпратено до „Медиафакс”, двамата премиери са обсъдили укрепването на сътрудничеството между страните си по отношение на политиката на евроинтеграция, общите усилия в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, присъединяването към Шенген, както и съвместни икономически и енергийни проекти на Румъния и България.

Както вече стана ясно, Понта открои проекта „Набуко” и разширяването на инфраструктурата около новия мост между Видин и Калафат като приоритети и за Румъния, и за България.

„Говорихме и за проектите, осъществени с европейски средства, Дунавската стратегия и за някои конкретни инвестиции, които можем да направим - една нова хидроцентрала на Дунав,” заявил Понта в края на срещата според цитирания източник.

Румънският премиер добавил, че през септември ще има по-обстойна среща с българската страна, вероятно под формата на общо заседание на двете правителства.
В София Понта се срещна също с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и с лидера на европейските социалисти Сергей Станишев, с които обсъди теми от европейски интерес, отбелязва „Медиафакс”.