"Набуко Запад" и Шенген бяха посочени от премиера на Румъния Виктор Понта като общи приоритети за България и Румъния. Той отправи послание за спиране на конкуренцията между двете страни по време на срещета с българския си колега Пламен Орешарски.

„Имаме много общи проекти. И двамата подкрепяме "Набуко Запад" като важен основен енергиен проект за региона. Най-добрият шанс за България и Румъния е да работим заедно, да се обединим, да влезем заедно в Шенген, да можем радикално да увеличим усвояването на европейски средства. Пожелавам всичко най-хубаво на България и на новото правителство”, заяви Виктор Понта в брифинг пред медиите.

По думите му конкуренцията между двете съседки не е нужна, както и да се доказва коя държава е по-добра от другата. Вместо това, според румънския министър председател, трябва да се работи за възвръщане на авторитета, стабилността и партньорството в двете страни.

На срещата на европейските социалисти в София Пламен Орешарски и Виктор Понта се срещнаха за втори път, след като откриха Дунав мост 2 Видин – Калафат.

"Коментирахме Шенген и уточнихме, че ще съгласуваме нашите позиции, за да имаме по-силна обща позиция пред нашите партньори", добави след разговора министър-председателят Пламен Орешарски. В началото на есента се планира и среща на високо равнище, може би във Варна, уточни премиерът.