Съпруги са станали вдовици, родителите мислят за пленените си синове, а класните стаи са празни. Дори в село Лозуватка, на около 100 км от фронтовата линия, навсякъде има знаци от двугодишната война, която безвъзвратно промени облика на Украйна.

Альона Онишчук и нейната петгодишна дъщеря Анхелина посетиха гробището на Лозуватка в един заснежен зимен ден. Съпругът и баща Сергей Альошкин лежи там заедно с 10 други войници в нова част, наречена „Алея на героите“.

Снимка: Reuters

„Не очаквахме, че ще има толкова много от тях“, казва Альона Онишчук. Нейният 38-годишен съпруг, шофьор и механик преди войната, е убит в края на 2022 г., докато се сражава близо до източния град Бахмут.

Подобни гробове се появиха в цялата страна, носейки горчиво свидетелство за тежка война срещу Русия, която вече навлиза в третата си година и не се вижда край. Могили от прясно изкопана пръст често са маркирани с обикновени дървени кръстове, снимки на загиналите, ярко оцветени цветя и украински знамена.

Снимка: Reuters

Освен жертвите, войната засяга почти всеки аспект от украинския живот. Онишчук напусна работата си в магазин за хранителни стоки, когато забременя с Анхелина, а намирането на нова работа стана по-трудно от факта, че местната детска градина е била затворена.

Образование и доброволци

Училищата в Лозуватка, разположена на около 350 км югоизточно от Киев, също са затворени. Техните бомбоубежища не са достатъчно големи, за да поберат всички ученици в случай на въздушно нападение.

Въпреки че директните руски атаки с ракети и безпилотни летателни апарати срещу селото са редки, то се намира близо до ключовия град за производство на стомана Кривой рог, който е бил атакуван често, задействайки сирени в околните райони.

Снимка: Reuters

В едно от трите училища града учителката Свитлана Анисимова стои пред компютъра си в празна класна стая, докато изнася онлайн урок за слънчевата система на 11-годишни деца.

Около 40 от 136-те ученици в училището имат родител, който в момента е мобилизиран и служи в армията, каза директорът на училището Ирина Потоцка.

Юлия Самотуха, друга учителка в училището, координира доброволчеството в селото - приема заявки от военни части, разпределя работата между домакинствата и доставя стоки, опаковани в кашони.

Снимка: Reuters

Военнопленниците

Освен загинали има и изчезнали. Украински официални лица казват, че около 8000 души - цивилни и войници, са в руски плен в резултат на военните действия.

Около 3000 души, предимно военни, бяха освободени при десетки размени на военнопленници, но хиляди семейства бяха оставени да размишляват за съдбата на заловени роднини.

Сред тях са жителите на Лозуватка Тетяна Терлецка и Юрий Терлецки, които казаха, че техният 29-годишен син Денис се е присъединил към Националната гвардия през 2021 г. и е бил заловен, докато се бие в югоизточния украински пристанищен град Мариупол през май 2022 г.

Снимка: Reuters

Родителите разказаха как са били измъчвани от постоянна болка и тревога за съдбата на сина си, които се опитвали да смекчат с надеждата, че някой ден ще го върнат жив.

„Това е много трудно. Вече е 2024 г. е и все още нямаме новини. Не знам нищо за сина си.“, каза Терлецка.

„Понякога го сънувам. Искам да го видя отново. Искам да си дойде вкъщи“, добави бащата Юрий.