Полша ще определи крайна дата за производството на енергия от въглища, съобщи министърът на околната среда на страната Урсула Зиелинска.

Изборите през 2023 година сложиха край на 8-годишното управление на „Право и справедливост“ и ново правителство начело с Доналд Туск, което си поставя за цел да повиши усилията си за опазване на околната среда, предава Ройтерс.

„Само когато имаме крайна дата, ние можем да планираме, индустрията може да направи планове и хората могат да планират. Да, ще определим крайна дата“, посочи Зиелинска.

Плановете на правителството на Туск са амбициозни от гледна точка на това, че Полша произвежда около 70% от енергията си от въглища, въпреки увеличаването на дяла на енергия, произведена от възобновяеми източници.

Предходното правителство сключи пакт със синдикатите използването на въглища да бъде продължено до 2049 година. Новият министър на околната среда посочи, че правителството преразглежда енергийните и климатични планове на Полша, а с промените ще бъде осигурена подкрепа на работниците и индустрията.

Зиелинска допълни, че Варшава е готова да приеме целта за ЕС да намали емисиите с 90% до 2040 г. В същото време ще настоява да бъдат адресирани ефектите от мярката върху обществото.