Посолството на Полша в Берлин протестира срещу излъчване на трисериен телевизионен филм, посветен на Втората световна война. Според Варшава, продукцията представя поляците по особено несправедлив и обиден начин.

Според посланик Йежи Маргански сериалът "Нашите майки, нашите бащи" представя полската съпротива и повечето поляци като хора, водени от мрачен антисемитизъм, който едва ги различава от германските нацисти. Те били показани и като обсебени от алчност, която ги води до извършване на най-недостойни действия.

„Имиджът на поляците и съпротивата срещу германската окупация, който този филм дава, се приема от повечето хора в Полша като особено несправедлив и обиден. Той ме шокира и мен лично”, каза посланикът пред германски медии.

Серийният филм разказва историята на петима германски младежи в периода между началото на нацистката офанзива срещу СССР през юни 1941 г. и капитулацията на Третия райх през май 1945 г.

Един от героите на сериала – Виктор, е германски евреин, който успява да избегне изпращане в лагера на смъртта Аушвиц и се присъединява към полската въоръжена съпротива, в която участват близо 400 000 души. Точно неговата история събуди недоволството на Варшава.