Половината от електроенергията в Европа през 2030 г. да бъде произведена от възобновяеми източници.  Това са плановете на Европейската комисия.

Снимка: btvnovinite.bg

Полша активно работи вече в тази насока, като модернизира мини и топлоцентрали.  Александър Якимович живее в град Битом, където замърсяването на въздуха почти всеки ден е десетки пъти над допустимата норма.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всяка сутрин първото нещо, което правя, е да проверя качеството на въздуха чрез мобилното приложение и ако има замърсяване, задължително си слагам маската”, разказва Александър.

Битом е сред най-мръсните градове не само в Полша, а и в цяла Европа. Общината разработва програма за поетапно извеждане и трансформиране на мините в района.

Снимка: btvnovinite.bg

„Решихме да бъдем проактивни, предложихме на правителството програма, с която да реновираме мините и ги превърнем в спортни зали,театри, в които отново ще бъдат полезни за обществото и ще запазим тяхната идентичност”, разкрива зам.-кметът на град Битом Майкъл Биада. 

Снимка: btvnovinite.bg

Така в града 5 от 7 мини вече са превърнати в музеи, търговски център и спортни зали. А мина „Розберк”, която е на повече от 100 години, вече е театър.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няколко години ни отне да реновираме това място. Постоянно има представления - театър, балет и танци”, разказва Анна Петровска, директор на театър „Розберк”.

Битом е разположен в югозападна  Полша, където мините и производството на въглища са основен поминък за хората от десетилетия.

В една от мините се произвеждат над милион и 500 хиляди тона въглища на година, които захранват почти всички електро и топлоцентрали в района.

В борбата със замърсяването се включват и големите енергийни гиганти. Тази топлоцентрала ще намали въглеродните емисии в следващите 5 години с 30 %, а до 2030 г. с 50.

Снимка: btvnovinite.bg

„Енергията, произвеждана от въглища трябва да намалее. Затова ние търсим варианти, фокусирали сме се върху алтернативни, екологични  източници на енергия, с които да отделяме 0 емисии в атмосферата”, обяснява Лукаш Зимоч, говорител на топлоцентралата.

Топлоцентралата е модернизирана. И освен въглища гори биомаса, която замърсява въздуха с пъти по-малко вредни емисии.