Полша е европейската държава с най-голям брой градове с опасно високи нива на фини прахови частици във въздуха.

Причината - битовото отопление с въглища и топлоцентралите.

Страната започна амбициозна програма, за да се справи с този проблем.

В Полша повечето семейства се отопляват със стари парни котли на въглища.
Като този блок в град Битом.

„Въглищата са най-евтиното отопление в Полша. Ние сме миньорски град. В почти всяко семейство има миньор, често получават  въглищата от мината безплатно или срещу символична сума”, казва Восковска Благослава от град Битом.

Според екоактивиста Патрик Бялас 60 на сто от замърсяването на въздуха в Полша идва от домакинствата и изгарянето на въглища: „Заради огромното замърсяване, хората тук могат да вкусят, усетят и помиришат въздуха. Може да го усетите дори между зъбите си”.

Бялас е сред първите, които насочват вниманието на обществото в Полша към проблема с въздуха преди четири години. И така е избран за общински съветник.

„Много съм радостен, че в Полша създадохме разбиране у правителството, че е нужна промяна, с десетки демонстрации. Заради тях преди 4 години бях наричан екотерорист от политиците, на последните избори основната тема на кампанията беше мръсният въздух. Аз бях избран за общински съветник”, разказва той.

Сега управляващите имат план до 2023 г. всички стари котли да бъдат заменени с екологични. Така блокът в Битом ще бъде газифициран.

„Решихме да го направим, защото искаме по-добър живот за семействата ни и за поколенията след нас. Проблемът с въздуха в Битом е много сериозен, затова решихме да допринесем за промяната и спрем използването на въглища”, казва Восковска.

Освен Битом, сериозни проблеми с въздуха има в почти всички градове в Югозападна Полша, където мините и производството на въглища са основният поминък за десетки хиляди души и семейства им.