Министър-председателят на Полша Доналд Туск заяви, че погрешното изказване на американския президент Барак Обама, че нацистките лагери на смъртта са полски, е наранило дълбоко всички поляци и Варшава очаква повече от извинения от страна на Вашингтон.

„Убеден съм, че нашите американски приятели днес могат да си позволят по-силна реакция от просто извинение от говорителя на Белия дом – реакция, която би могла да предотврати такива завинаги подобни грешки”, заяви пред АФП полският премиер Доналд Туск.

По време на церемония вчера за посмъртното награждаване на полския офицер Ян Карски с Президентския медал на свободата за приноса му към разкриването на зверствата, извършвани от нацистите в лагерите на смъртта, американският държавен глава нарече концлагерите "полски".

„Подобни действия заплашват американската традиция на външна политика, основана на невежеството” Възклицание на журналистът-сатирик Джон Стюарт – 13 март 2012 г. The Daily Show

Джон Стюарт

Говорителят на Белия дом Томи Вайътър излезе с официално изявление, в което Вашингтон се извинява за допуснатата грешка на президента Барак Обама.

„Това е проблем за репутацията на САЩ. Това би могло и да е една възможност за американската администрация и президента Обама да подкрепят Полша в усилията й да докаже историческата истина”, заяви още Доналд Туск.

Външният министър на Полша Радослав Сикорски също коментира в социалната мрежа „Туитър”, че изказването на Барак Обама е „непреодолима грешка”.

Макар и разположен на полска територия, най-известният нацистки лагер на смъртта Аушвиц (Освиенцим) е бил ръководен от окупационните германски войски през цялата продължителност на войната от 1940 до 1945, припомнят наблюдатели.

Полското правителство следи с много голямо внимание публикациите в международния печат за някогашните лагери на смъртта, наричани понякога "полски", защото тази дума, макар да обозначава само географско положение, може да създаде впечатлението, че Полша има отговорност за геноцида, извършен от нацистите през Втората световна война, коментира АФП.