Полово неутрално възпитание предизвиква противоречиви реакции в Швеция. Една от най-популярните детски градини в Стокхолм не дели децата на момчета или момичета, като са премахнали всички приказки, в които девойки чакат принц-спасител.

Миранда, Тим и Ели са младо семейство от Стокхолм. Идеята е, че Ели трябва да расте в един свят, който е освободен от полови клишета и стереотипи.

„Още докато бях бременна, решихме да не използваме мъжки или женски местоимения, а полово неутралното "хен". Докато Ели само се определи какво иска да бъде”, обясни майката на Ели Миранда Рюдклинт.

В Швеция полово неутралното възпитание е нещо повече от лично родителско решение. Училищата и детските градини също имат указания да действат срещу стереотипните полови роли.

„Децата имат своя собствена биология и тя им принадлежи. В това ние не се месим. За нас е важно да развиват способностите, знанията и чувствата си, независимо от своя пол”, каза Лона Раяалин, основателка на джендър неутрална детска градина.

Критиците на полово неутралното възпитание в недоумение клатят глава.

„Най-добре е да признаем, че момчетата са момчета, а момичетата – момичета. Нищо повече. Не бива да промиваме мозъците на децата”, коментира психиатърът Давид Еберхард – психиатър.

Родителите на Ели също искат най-доброто за детето си и затова внимават с местоименията и съзнателно да подбират играчките. Дали Ели е момче, или момиче? До края на снимките това си остана тайна.