Европа рискува да се сблъска с критичен недостиг на работна ръка, тъй като вариантът на коронавируса „Омикрон“ се разпространява в целия блок, а заразените и проследените лица се изолират, пише изданието „Политико“

Докато държавите налагат отново мерки за ограничаване на разпространението на инфекциите, те също така преразглеждат правилата за изолация в опит да се справят с рисковете от инфекции, като същевременно смекчат последиците от спирането на жизненоважни услуги и въздействието върху икономиката.

Гърция е първата страна в Европа, която обяви, че преминава към най-ниската за всички времена петдневна карантина за заразени хора, намалявайки наполовина периода от предишните 10 дни, съобщи правителството в четвъртък. Средиземноморската страна върви в крак с американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, които тази седмица също обявиха нов петдневен период на изолация за заразени безсимптомни хора.

Обединеното кралство премина към седемдневен период на изолация за заразени хора точно преди Коледа. Испания и Ирландия също намалиха периодите на изолация от 10 на 7 дни, а Италия премахна карантината за близки контакти, ако лицето е ваксинирано.

Широко разпространената ваксинация помогна за намаляване на разпространението и тежестта на заболяването. Но тъй като „Омикрон“ се оказа още по-заразен от предишните варианти, защо държавите преминават към по-кратки карантинни периоди и дали те ще бъдат достатъчни за ограничаване на четвъртата вълна? Отговорът зависи от това дали сте ваксинирани.

Скорошно американско проучване анализира колко дълго хората с коронавирус са заразни и установява, че сред ваксинираните средното време, необходимо за изчистване на инфекцията, е 5,5 дни, докато сред неваксинираните - 7,5 дни. Проучването, което не е рецензирано, обаче разглежда инфекциозността на въпросните варианти „Алфа“ и „Делта“ и е проведено преди „Омикрон“ да стане доминиращ.

В САЩ CDC също заяви, че преминаването към петдневен период е „мотивирано от науката“. Те посочиха данни, според които по-голямата част от предаването на коронавируси става през първите два дни преди появата на симптомите и до три дни след това.

Правилото „пет плюс пет“

Гърция е възприела американските препоръки за освобождаване от карантина – при хората без симптоми изолацията е 5 дни, последвани от 5 дни носене на маска.

Великобритания е избрала условно освобождаване от карантината на седмия ден, само ако хората имат отрицателен тест на шестия и седмия ден.

Междувременно някои държави като Великобритания и Италия се отказаха изцяло от карантината, като вместо това преминаха към различни изисквания за тестване и изолация само ако хората са дали положителен резултат.

Защо държавите правят това?

Огромният брой заразени и вирулентността на „Омикрон“ много променят „играта“ в световен мащаб.

Във Великобритания, която от 22 декември насам регистрира над 100 000 случая дневно, достигайки над 189 846 в петък, крайградските влакове в Лондон са отменени поради отсъствие на персонал заради COVID-19, докато болниците са подложени на огромен натиск от недостига на работна ръка и нарастващия брой пациенти с COVID-19.

В Англия на 26 декември е имало 24 632 болнични служители, които са отсъствали поради заболяване или самоизолация заради COVID-19, според данни на NHS England, публикувани в петък.

В Гърция министерството на здравеопазването заяви, че при пристигането на „Омикрон“ болниците вече са били препълнени от случаите на „Делта“. В момента страната е изправена пред рекорден брой случаи на заразяване, като преобладаващата разновидност на вируса е „Омикрон“, която е причина за повече от 60% от случаите.

Междувременно ръководителят на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ Рошел Валенски призна, че решението на агенцията да промени препоръчителния период на изолация „реално е свързано с това, което смятаме, че хората ще могат да понесат“. Тя заяви пред местните медии, че през целия период на пандемията по-малко от една трета от хората са спазвали указанията за изолация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!