Белгия е разтърсена от нов политически скандал само четири дни преди изборите за федерални и европейски депутати и за местна власт, съобщават локални медии. Обвинения в дискриминация са отправени към председателя на най-голямата партия в страната Нов фламандски алианс и кмет на Антверпен Барт де Вевер.

Причината е таен звукозапис, в който полицията в Антверпен е получила нареждане да задържа с предимство чужденци, подлежащи на бързо принудително прогонване. В записа, направен през 2016 г., по време на работно съвещание Барт де Вевер говори за „походи" за задържане до напълването на затворите.  В качеството си на кмет той ръководи и местната полиция.

„Най-добре е да се задържат хора от националности, предпочитани от „Еър Франкен", казва Де Вевер и допълва, че ако самолетът може да се напълни, би било лудост това да не се направи. Думите му са намек за полетите, организирани от тогавашния държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, с които принудително чужденци са връщани в държавите, от които произхождат.

Де Вевер потвърждава съдържанието на записа, определян от мнозина като доказателство за дискриминационни действия и заявява, че се гордее с постигнатия рекорд на прогонени 6250 чуждестранни престъпници. Главният политически съперник на НФА - председателят на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо - коментира, че заради думите си Де Вевер следва да бъде подведен под наказателна отговорност.