Най-малко 28 души са били сексуално малтретирани от полицията по време на масовите антиправителствени протести в Колумбия миналата година, посочва неправителствената организация „Амнести интернешънъл”.

Тя е получила стотици съобщения за насилие на основата на пола, а случаите са документирани в седем града, включително столицата Богота. 

Между 28 април и 30 юни 2021 г. стотици хиляди хора, понасящи икономически щети от пандемията, излязоха по улиците, за да протестират срещу предложеното увеличение на данъците от тогавашния президент Иван Дуке (2018-2022 г.), което той в крайна сметка оттегли. Полицията брутално потуши небивалия социален бунт, ръководен от младежи, а ООН съобщи за най-малко 46 смъртни случая и обвини служителите по сигурността в сериозни нарушения на човешките права, припомня АФП.

Докладът описва многобройни случаи, когато полицията след прилагане на сълзотворен газ и други мерки за разпръскване на мирни събирания, са отвеждали жени настрана и са ги подлагани на насилие, включително сексуално. Докладът описва също как полицията намеква на задържаните протестиращи мъже, че ще бъдат наказани чрез сексуално насилие, преди да ги настани в стаи, където това се е случвало.

Ерика Гевара, директор на „Амнести” за Америка, каза при представянето на доклада от 68 страници в Богота, че „държавното насилие, пред което е изправено населението, е част от общ модел срещу протестиращите“.