Федералната полиция е нахлула в редакцията на австралийската обществена телевизия Ей Би Си в Сидни. Това е втори ден на обиски на медии в града, след като вчера бе претърсен дома на журналист от "Нюз Корпорейшън Австралия", пише Би Би Си.

Органите на реда са нахлули в щабквартирата на медията със заповед за обиск с имената на двама нейни журналисти и на директора на новините.

Причината за обиска е разследващата документална поредица „Афганистански досиета”, създадена от телевизията през 2017 г., която предизвика сериозни подозрения за незаконни убийства на местни жители, извършени от австралийските специални части на мисия в Афганистан.

Полицията заяви, че акцията се провежда заради предполагаемо разгласяване и публикуване на секретни материали от медията.

„Това противоречи на текстовете в Криминалния акт от 1914 г. и изключително сериозно може да подкопае националната сигурност на Австралия”, обявиха органите на реда и казаха, че служителите им са независими в действията си.

Журналистът от Ей Би Си Джон Лайън е отразил обиска онлайн в туитър и съобщава, че полицията е прегледала 9214 документа, сред които и вътрешни мейли между служители на медията.

Самата телевизия заявява, че документалната поредица за Афганистан се основава на стотици страници секретни военни документи, изтекли към Ей Би Си.

В свое изявление управляващият директор на медията Дейвид Андерсън заяви, че нахлуването на полицията повдига сериозни опасения за свободата на словото и медиите в страната.

„Ей Би Си застава зад своите журналисти, ще защитава своите източници и ще продължи да информира без страх или пристрастие за теми, свързани с националната сигурност и разузнаването, ако е в обществен интерес ”, заяви Андерсън.

Случващото се предизвика гневни реакции сред австрийските журналисти и общественост, а опозицията изтъкна своята загриженост и каза, че този случай повдига сериозни въпроси за управлението на министър-председателя Скот Морисън.

Мнозина са поискали и разследване във връзка със застрашаването на медийната свобода. Били са изказани мнения, че основната цел на обиска е да разкрие източниците на Ей Би Си, а не самата медия.

Ей Би Си и австралийската федерална полиция са се споразумели относно документите, които са описани в заповедта за обиск.  Сега те са запечатани и полицията няма да има достъп до тях през следващите две седмици, а през това време Ей Би Си ще се опита да оспори заповедта за обиск.