Полицията в Северна Ирландия съобщи, че двама нейни служители са се разминали на косъм от наранявания, след като автомобилът им е бил взривен от самоделна бомба, предаде "Асошиейтед прес". 

Властите казаха, че снощната експлозия в град Страбан "изглежда е била целенасочено нападение срещу полицията“.

"Разследването се намира в начален етап, но атаката, която вероятно е причинена от самоделно взривно устройство и е нанесла щети по полицейски автомобил, се разглежда като опит за убийство на двама полицаи", допълни той.

 

Една от основните версии на разследващите е, че бомбата е поставена от групировка, отцепила се от Ирландската републиканска армия (ИРА), която е известна като "Нова ИРА“. През 1998 г. беше подписано мирно споразумение, което до голяма степен сложи край кръвопролитните сблъсъци между републиканци и роялисти в Северна Ирландия, продължили близо три десетилетия. Групировката обаче продължава да извършва периодични нападения срещу силите за сигурност, макар че от 2019 г. насам нито едно от тях не постигало целта си.

 

Политици и от двете Ирландии осъдиха нападението. 

 

Ирландският премиер Михол Мартин заяви, че "всеки опит да се ранят представители на силите на реда или на северноирландската полиция е изключително шокиращ и трябва да бъде осъден“.