Полицай в Хонконг простреля маскиран протестиращ в гърдите. При друг инцидент мъж е бил запален от продемократични демонстранти.

Двата инцидента дават нов импулс на протестите, изразвящи яростта на гражданите към властта. Тълпите отново са по улиците, за да блокират пътища и да нанасят обиди на офицерите.

Инцидентът с простреляния протестиращ беше излъчен на живо във „Фейсбук”. Кадри показват как полицейски служител изважда пистолета си и стреля по невъоръжен човек, докато се опитва да задържи друг маскиран демонстрант.

Секунди по-късно проехтяха още два изстрела.

И двамата протестиращи бяха задържани от служители на реда. Единият от протреляните беше в съзнание и извика името си към репортерите, докато му слагаха белезници.

Полицията в Хонконг заяви, че един човек е бил ударен от куршум. Болничните власти потвърдиха постъпването на 21-годишен мъж с огнестрелна рана.

На други кадри се вижда как мъж в зелена тениска спори с хора на пешеходен мост. След това маскиран, облечен в черно, хвърля течност върху мъжа и го запалва.

„При най-шокиращия инцидент участници в безредиците изляха запалима течност върху човек и го подпалиха", заяви говорителят на полицията Джон Це.

Мъжът е приет в болница в критично състояние.

Според полицаите жертвата се е опитвала да прогони протестиращите, след което „той е бил пребит и подпален”, допълни Це.